Esteu aquí

Sant Joan Despí comptarà amb un centre de dia per a persones grans dependents

27/10/2023 - Gent gran

El centre de dia per a persones grans, una de les principals reivindicacions en matèria social a la ciutat, serà una realitat l'any 2024. Quatre anys després que l'Ajuntament posés a disposició de la Generalitat l'espai per obrir el centre de dia, l'Administració autonòmica ha accedit a posar en funcionament el servei, que tindrà 30 places per a persones grans dependents i que formarà part de la xarxa pública de serveis socials de Catalunya.

L'obertura del centre de dia per a gent gran a Sant Joan Despí serà possible gràcies al conveni que signaran properament l'alcaldessa de Sant Joan Despí, Belén García, i el conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano. El Ple de l'Ajuntament de Sant Joan Despí, en la sessió celebrada el dijous 26 d'octubre, ha aprovat la signatura d'aquest conveni per unanimitat.

Mijtançant aquest acord, l'Ajuntament cedirà un espai de 280 metres quadrats ubicat a la planta baixa del Centre de Gent Gran Cirerers que consta dels espais necessaris per atendre les necessitats d'atenció diürna de persones grans amb dependència: sala d'activitats polivalent, espai per d'atenció mèdica i assistencial, sala de fisioteràpia, sala per a visites, banys, vestidors i despatxos professionals. 

El Departament de Drets Socials de la Generalitat assumirà l'espai cedit per l'Ajuntament i hi establirà un centre de dia per a gent gran dependent amb 30 places. El centre de dia es posarà en marxa al llarg de l'any 2024. 

"Després de quatre anys, la Generalitat signarà el conveni per obrir el centre de dia, com veníem reclamant persistentment", ha expressat l'alcaldessa de Sant Joan Despí, Belén García. L'alcaldessa ha manifestat que "per part de l'Ajuntament, es donarà tota la celeritat als tràmits perquè el servei obri el més aviat possible. La nostra gent gran dependent el necessita".

Una llarga reivindicació

L'any 2019, l'Ajuntament de Sant Joan Despí va obrir el Centre de Gent Gran Cirerers, al barri de les Planes, un equipament que era una de les intervencions previstes a la Llei de Barris i que acull la majoria dels serveis municipals adreçats a la gent gran. Part de les estances es van reservar per a l'obertura d'un centre de dia amb 30 places. Des d'aleshores, l'Ajuntament ha reclamat reiteradament a la Generalitat la posada en marxa d'aquest centre de dia per tal de millorar l'atenció a la gent gran.

La creació d'un servei especialitzat com és un centre de dia és una reivindicació històrica de la ciutat que ha aplegat l'Ajuntament i les entitats veïnals. Amb la futura posada en marxa d'aquest servei, es vol donar resposta a les necessitats de les persones grans en situació de dependència, per tal de millorar la seva qualitat de vida i potenciar la seva autonomia personal, tot mantenint-les en el seu entorn familiar i comunitari, alhora que proporcionant un suport a les famílies en les cures.