Esteu aquí

Setmana de la Ciència 2021

Setena edició de la Setmana de la Ciència de Sant Joan Despí


En commemoració del Dia Mundial de la Ciència, Sant Joan Despí celebra aquest mes de novembre la setena edició de la Setmana de la Ciència, amb un conjunt d'activitats adreçades a les escoles i instituts de la ciutat per donar a conèixer la importància de la ciència i per despertar l'esperit científic entre l'alumnat. La Setmana de la Ciència és una iniciativa de l'Ajuntament i de la comunitat educativa de Sant Joan Despí.

La Setmana de la Ciència inclou una quinzena d'activitats que tindran lloc a les escoles bressol, a les escoles d'educació infantil i primària i als instituts d'educació secundària de la ciutat. Activitats relacionades amb un ampli ventall d'àmbits científics com ara la biologia, l'astronomia, el medi natural, la sostenibilitat, la matemàtica, l'oceanografia, la robòtica o la intel·ligència artificial.Activitats a les escoles:

 

CURS

ACTIVITAT

DESCRIPCIÓ ACTIVITAT   
Escoles bressol Cargol treu banya Activitat centrada en la descoberta del món dels cargols. Forma, alimentació, mides, espècies...  partint de la base de l’observació i l’experimentació.
Educ. Inf.
P3 – P4
Bosc dels sentits-
Els ocells piulen

Activitat de descoberta de l’entorn natural proper (parcs de la ciutat/patis escolars). Mitjançant diferents activitats de curta durada es vol acostar als infants al medi mitjançant els sentits, enguany es farà als patis de les escoles o qui vulgui al parc.

Educ. Inf.
P5
El conte de les 3 erres

Activitat-espectacle, on es presenta la preservació dels mars, es treballen valors personals i envers el medi natural.

Educació Prim. 1r Experimentívors Proposa un temps per a l’observació, el joc i l’experimentació, ajuda a fer evolucionar els models propis cap a les interpretacions de la ciència, en forma de reptes sobre fenòmens quotidians i experiències del dia a dia.

Educ. Secund.

2n ESO

Astronomia Popular Activitat d’introducció a l’astronomia popular, on aprendrem a reconèixer les
diferents estrelles i constel·lacions tal com les veien pastors, pagesos i la gent de mar d’arreu del territori de parla catalana. També aprendrem endevinalles, contes i llegendes que la gent explicava  sobre els astres del firmament.
Educ. prim. 3r Com podem cuidar el mediambient amb les nostres tasques quotidianes: Un pas cap a la sostenibilitat, fem el nostre sabó Conscienciació del medi ambient. Augmentar  el respecte cap a ell.
Petita introducció teòrica i, en segon lloc, es realitza una aplicació pràctica per part dels alumnes.
Ens rentem nosaltres la roba?: Amb una petita introducció de com produir sabó, ens farem la nostra pròpia pastilla de sabó a partir de materials quotidians.
Educ.
Prim.
CM 4t
De gran vull ser científica A partir d’experiments senzills explora el món de la ciència
Educ. Prim. 5è

Entrevista a una científica:
Viatge al Cervell

Ponent experta: Meritxell Teixidó
Investigadora associada del IRB Barcelona, divulgadora científica i CEO de Gate2Brain

Activitat àmbit ciències naturals, biologia. Introducció sobre com viatgen els fàrmacs a través del cervell.  
Entrevista amb la científica experta que farà una exposició i atendrà consultes/preguntes.
Educ. Prim.
CS 6è
Màgia amb les matemàtiques  Taller on s’aplica la màgia com a recurs didàctic per aprendre conceptes matemàtics. Es presentarà algun joc de màgia i després es veurà la seva explicació i relació amb les matemàtiques (aritmètica, àlgebra, resolució de problemes, geometria…)
Educ. Prim.
CS 6è
Educ. Secund.
 1r ESO

Recuperar les receptes de Halloween robades. (Gimcana de reptes matemàtics)

 

ENLLAÇ FORMULARI INSCRIPCIÓ
https://docs.google.com/forms/d/1d6naAIQOJTw304HMN4gIn2eUmmSuEpDlf_NOufeeanc/viewform?edit_requested=true

El Senyor/a Halloween està molt trist perquè aquest any, que hauria pogut fer tranquil·lament les receptes a casa a causa del confinament, les hi han robat.
Necessita l’ajuda dels millors detectius de Sant Joan Despí, per recuperar-les.

Per poder recuperar les 8 receptes heu de superar tants reptes com ingredients tenen les receptes. Cada repte et portarà a un ingredient i el conjunt de tots els ingredients et permetrà recuperar la recepta.

Educ. Secund.
1r ESO

Telescopi: Observació del Sol

Ponent expert:
Edgar Molina

Espai divulgatiu sobre visualització espai, l’astre solar, amb experts del Departament de Física Quàntica i Astrofísica Facultat de Física, Universitat de Barcelona - ICCUB
Educ.
Secund.
2n ESO
 PFI
Activitat
Programació/Robòtica
Activitat gamificada que introdueix a la programació aplicada a la robòtica i l’ús de sensors i motors
Educ. Secund.
3r ESO

XERRADA
“LA CIÈNCIA DELS SUPERHEROIS”

Ponent expert:
Hector Garcia
Físic en acceleradors de partícules en el CERN, doctor en Física i divulgador científic

El món dels superherois està ple de ciència. De vegades expressada amb rigor, de vegades amb molta llibertat. En aquesta xerrada repassem la ciència que s’amaga al darrera dels superpoders dels herois més coneguts així com d’altres obres de la ciència-ficció.
Educ.
Secund.
4t ESO
Ciència experimental: Oceanografia Oceanografia, una ciència experimental que es basa en observacions i mesuratges. Taller pràctic amb experiments relacionats amb la mesura de propietats oceanogràfiques i de propietats dinàmiques.
Fitxes didàctiques, en anglès, a realitzar posteriorment a l’aula amb el professorat.
Post obligatòria
1r Batxillerat
XERRADA:
“COM EMPRENDRE I
INNOVA EN NOVES
TECNOLOGIES"
 
Ponent: Hector Zapata (director tecnològic de
la Fundació Obicex i
CampusNET)
De la Realitat Augmentada a la Intel·ligència Artificial, les noves tecnologies són cada vegada més presents en les nostres vides. En aquesta presentació veurem les principals tendències actuals en àmbits com la robòtica, el deep learning i la realitat virtual, com aquestes tecnologies donaran forma a la propera dècada, i com els futurs professionals poden idear projectes innovadors en aquests àmbits.
(Obicex – Citilab) 
Post obligatòria
2n Batx.
Escola Adults. Cicles Formatius

XERRADA
“INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL: PRESENT I FUTUR I EL SEU IMPACTE A LA SOCIETAT”

Ponent expert:
Hector Garcia
Físic en acceleradors de partícules en el CERN, doctor en Física i divulgador científic

Introducció al món de la IA i a les seves aplicacions actuals així com una perspectiva sobre els avenços que s’esperen en els propers anys. També posarem ènfasi en la part més ètica d’aquest tipus de tecnologies i en l’impacte que suposarà l’automatizació de moltes tasques així com l’eventual aparició de màquines que superin en intel·ligència als humans.