Esteu aquí

La Policia Local endega un programa de formacions d'educació viària als centres educatius

11/11/2020 - Policia local

La Policia Local de Sant Joan Despí ha endegat aquesta setmana un programa de formacions d'educació viària als centres educatius de la ciutat, que es realitzarà al llarg de tot el curs lectiu.

Les formacions estan adreçades a les escoles bressol, centres d'educació infantil i primària, i instituts d'educació secundària i batxillerat, amb l'objectiu d'educar l'alumnat en una mobilitat segura a partir de la reflexió, la responsabilitat i la prevenció. Les formacions estan adaptades a cada curs educatiu, treballant sobre els factors de risc existents segons la seva franja d’edat. S’utilitzen diferents materials pedagògics, com ara vídeos, contes, cançons, jocs i qüestionaris, en col·laboració amb el Servei Català de Trànsit.

Així, els més petits treballen aspectes com el significat dels colors dels semàfors, saber identificar les voreres, calçades i els passos de vianants, entre altres. A l'educació primària, es fan circuits viaris, es treballen els sistemes de retenció infantil o les normes que cal complir caminant pel carrer. A l'educació secundària, es valoren els graus de risc de diferents espais, els efectes de l'alcohol i les drogues o l'ús responsable dels vehicles de mobilitat personal (patinets elèctrics) i la bicicleta. A batxillerat, es parla d'aspectes com la influència del grup sobre les decisions preses individualment i els riscos en la conducció. S’incideix en tots els casos sobre la falsa o errònia percepció del risc que tenen, com a usuaris de la via pública.

Les formacions van a càrrec de la Unitat de Proximitat de la Policia Local amb agents que han estat formats per impartir les sessions d’educació viària. Els agents tenen com a objectiu que els alumnes siguin conscients i responsables de la necessitat de complir les normes i de disminuir els riscos per tal de no patir accidents. Es pretén, doncs, que des de ben petits rebin una correcta educació viària i una bona formació en mobilitat segura.

La via pública és un espai de convivència entre persones i vehicles, i per tal d’aconseguir un espai òptim de coexistència, s’ha de treballar sobre les actituds i comportaments dels usuaris de l’espai públic.

A banda de les formacions d'educació viària, la Policia Local de Sant Joan Despí també posa a l'abast dels centres educatius la possibilitat de realitzar altres activitats de conscienciació sobre temàtiques com ara el civisme, l'ús de les xarxes socials o l'assetjament.