Esteu aquí

L'Ajuntament impulsa la construcció de 360 nous habitatges amb protecció

L'Ajuntament de Sant Joan Despí ha adjudicat la construcció de 185 nous habitatges amb protecció, tant de compra com de lloguer, que es destinaran a veïns i veïnes de la ciutat. Del total d'habitatges, 105 s'ubicaran als blocs a mig edificar de l'avinguda de Barcelona i 80 es construiran al barri de Torreblanca. Paral·lelament, l'Ajuntament ha fet un nou pas endavant en la tramitació del planejament urbanístic de l'entorn de l'estació de Rodalies, on hi ha previstos 175 habitatges protegits. 

El Ple municipal de l'Ajuntament de Sant Joan Despí del mes d'abril ha aprovat diferents iniciatives per tal d'augmentar l'oferta d'habitatge protegit a la ciutat. D'una banda, s'ha aprovat l'adjudicació del concurs per a la construcció d'habitatges protegits als blocs de l'avinguda de Barcelona amb el carrer de Fontsanta. Es tracta de dos blocs que van quedar a mig construir a causa de la crisi financera i que l'Ajuntament va expropiar per tal de posar fi a la situació en què estaven i convertir-los en habitatge protegit. 

Un cop completada l'expropiació, l'Ajuntament va convocar un concurs per a la construcció d'habitatges protegits en aquests blocs mitjançant la transmissió de la propietat a l'adjudicatària. L'adjudicació s'ha concretat per un import de 8,6 milions d'euros.

L'empresa adjudicatària promourà als dos edificis de l'avinguda de Barcelona un total de 105 habitatges protegits, el 70% seran de règim concertat i el 30% de règim general. A més, també urbanitzarà l'espai públic i viari que va quedar pendent. 

La previsió és que les obres per completar els blocs a mig edificar de l'avinguda de Barcelona i convertir-los en habitatge protegit comencin durant aquest any. D'aquesta forma, es completarà un llarg procés en què l'Ajuntament va haver de litigar amb els antics propietaris donat l'abandó de la construcció fins que finalment va expropiar els blocs en una operació innovadora i complexa. Una promoció que es venia com a pisos d'alt standing i que va quedar inacabada per problemes econòmics, acabarà convertint-se en pisos amb protecció oficial per a la ciutadania de Sant Joan Despí. 

80 pisos de lloguer

El Ple municipal també ha aprovat la construcció i gestió de 80 habitatges protegits en règim general de lloguer al carrer de Torreblanca número 7. L'empresa adjudicatària és Visoren, per un període de concessió de 75 anys. Aquesta promoció d'habitatge protegit de lloguer estarà integrada per pisos d'1, 2 i 3 dormitoris i inclourà també la urbanització dels espais associats. L'inici d'obres està previst al llarg d'aquest any 2022.

Habitatge protegit a l'entorn de l'estació

Finalment, el Ple del mes d'abril també ha aprovat el text refós per a la modificació del Pla General Metropolità a l'entorn de l'estació de Rodalies, a l'àmbit delimitat pel carrer de Narcís Monturiol, l'avinguda Generalitat, el carrer Marie Curie, l'avinguda Barcelona i la línia de ferrocarril. El document recull les indicacions dels informes tècnics i la resolució de les al·legacions presentades a la modificació aprovada inicialment l'octubre de 2020 per a la transformació d'uns terrenys que acolliran la seu del grup Agrolimen i que permetran crear un nou parc d'habitatge protegit.  

Aquest nou parc d'habitatge seguirà fent ciutat, combinant l'activitat econòmica de valor afegit que està previst ubicar en aquest espai, amb habitatge protegit al servei de les necessitats dels ciutadans i ciutadanes de Sant Joan Despí.

Entre les principals novetats d'aquest planejament urbanístic, hi ha l'ampliació del pas sota les vies del tren, que permetrà connectar el passeig de Canalies amb l'eix de l'avinguda de Barcelona. L'amplada d'aquest pas es duplicarà, fet que beneficiarà la mobilitat i que donarà més perspectiva i singularitat a la Torre de la Creu. A més, es preveu un accés directe a les andanes de l'estació des d'aquest nou pas.

Una altra novetat és la reducció de l'alçada dels edificis d'habitatges. En total, es preveu la construcció de 394 pisos, 175 dels quals seran de protecció pública -tant de lloguer com de venda-, d'acord amb l'aposta de l'Ajuntament per facilitar l'accés a l'habitatge. També hi haurà 219 habitatges destinats al mercat lliure. 

La transformació d'aquest àmbit permetrà, doncs, augmentar l'oferta d'habitatge protegit, desenvolupar una potent activitat econòmica i convertir l'estació de Rodalies en un nou eix de centralitat, connectant-la amb tots els barris.