Esteu aquí

Sant Joan Despí expressa el seu rebuig a les violències envers les dones

26/11/2020 - Feminisme

L'Ajuntament de Sant Joan Despí commemora el Dia Internacional per l'eradicació de les violències envers les dones amb un conjunt d'actes a l'entorn del dia 25 de novembre. La commemoració té com a objectiu lluitar contra les violències masclistes i sensibilitzar la ciutadania sobre la violència que s'exerceix sobre les dones.

El dimecres 25 de novembre ha tingut lloc la lectura del manifest unitari, en un acte al davant de l'Ajuntament, que s'ha il·luminat de lila. El manifest, que han llegit dones emprenedores de la ciutat, expressa que "cal enfortir l'estratègia i el compromís comú per eradicar totes les formes de violència masclista". També assenyala el compromís "des del conjunt d’administracions en seguir treballant per desplegar polítiques públiques per posar fi a totes les violències masclistes i per garantir l’atenció, la recuperació i la reparació de les supervivents".

Durant l'acte, la primera tinenta d'alcalde i coordinadora del Govern, Belén García, ha recordat que aquest any Sant Joan Despí va perdre una veïna, víctima de la violència masclista. "Ens queden molts reptes per assolir i des de l'Ajuntament seguirem sensibles a treballar conjuntament per les nostres dones i contra les violències masclistes", ha manifestat. L'acte ha acabat amb un minut de silenci en record de les víctimes.

En el marc de la commemoració del Dia Internacionl per l'eradicació de les violències envers les dones, el dissabte 28 de novembre tindrà lloc la III Jornada Feminista contra les violències masclistes, que es farà en format on line pel canal DespíTV. La programació de la jornada inclou una xerrada amb les creadores de Towanda Rebels, un projecte que uneix divulgació i formació feminista, i una taula rodona sobre les violències masclistes en temps de COVID-19.

Les entitats de dones de Sant Joan Despí també organitzen activitats. L'Associació de dones Marhaba farà una xerrada on line el divendres 27 amb el títol El valor de les dones, audàcia i coratge, mentre que l'Associació Violeta farà el seu tradicional acte No t'oblido, el dissabte 28, a la plaça del Mercat, enguany per sensibilitzar sobre les violències masclistes que pateixen nens i nenes.

En el que va d'any, 41 dones han estat assassinades a Espanya per la seva parella o exparella, 11 de les quals a Catalunya. A més, en temps de pandèmia, amb les mesures de confinament i les restriccions de mobilitat, s'ha agreujat la vulnerabilitat de les dones en situació de violències masclistes i dels seus fills i filles. Amb la commemoració del 25N, l'Ajuntament de Sant Joan Despí referma el seu compromís de seguir treballant contra qualsevol tipus de violència envers les dones.

Per tal de sensibilitzar a la ciutadania, a mitjan de novembre l'Ajuntament va posar en marxa una campanya a l’espai públic per rebutjar les violències masclistes, com a punt de partida dels actes del 25N. La campanya ha consistit en un conjunt de senyals que contenen lemes que mostren el rebuig a qualsevol forma de violència masclista envers les dones, com ara ‘Ciutat lliure de violències masclistes’, ‘STOP violències masclistes’, ‘No les deixis soles 900 900 120’, ‘Aturar les violències masclistes també és cosa teva’ o ‘El masclisme mata’.