Esteu aquí

L'Ajuntament de Sant Joan Despí dóna suport a la vaga feminista del 8 de març

23/02/2018 - Ajuntament

L'Ajuntament de Sant Joan Despí ha aprovat una declaració institucional amb motiu del Dia Internacional dels Drets de les Dones en què dóna suport a la vaga feminista convocada per al dia 8 de març. Amb aquesta declaració, l'Ajuntament referma el seu compromís amb les dones, amb la defensa dels seus drets i amb les polítiques d'igualtat com a instrument per avançar vers una societat democràticament més justa i equilibrada a la presa de decisions entre homes i dones.

En la declaració institucional, l'Ajuntament es compromet a sumar-se a la vaga laboral convocada pels sindicats majoritaris, UGT i CCOO, de dues hores de durada durant el 8 de març. També s'adhereix a la jornada reivindicativa convocada pel moviment feminista i es compromet a difondre els objectius i accions d'aquesta iniciativa entre els col·lectius i entitats de dones, als instituts i centres joves i entre les entitats locals.

La declaració institucional amb motiu del Dia Internacional dels Drets de les Dones s'ha aprovat en el Ple municipal celebrat el 22 de febrer amb els vots a favor de PSC, SQP, ERC, ICV-EUiA, PP i CiU i l'abstenció de Cs.

Durant el Ple, l'alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, ha manifestat que "aquest any el dia 8 de març ha agafat un caire més reivindicatiu en relació a la igualtat salarial entre l'home i la dona: en moltes empreses la diferència salarial és d'un 30% i això és inacceptable". Poveda ha afegit: "vivim en una societat amb moltes desigualtats entre l'home i la dona i on no som capaços d'eliminar els comportaments masclistes, per la qual cosa encara hi ha molt recorregut a fer".
 

Mocions sobre les pensions i l'escola catalana


D'altra banda, el Ple municipal de Sant Joan Despí també va aprovar una moció presentada pel PSC per establir un sistema públic de pensions amb major capacitat de redistribució i reducció de les desigualtats. El text, que va tirar endavant amb els vots a favor de PSC, SQP, ERC, ICV-EUiA i CiU i el vot en contra de Cs i PP, insta a garantir el poder adquisitiu de les pensions, tot recuperant la seva actualització d'acord amb l'IPC.

També va sortir endavant la moció del PSC, ICV-EUiA i CiU en defensa del model d'immersió lingüística vigent a les escoles catalanes. El text sol·licita al Govern de l'Estat que no faci cap canvi en el sistema educatiu ni en el sistema d'immersió lingüística a l'escola catalana, de forma que el català segueixi sent la llengua vehicular. Aquesta moció va aprovar-se amb el suport de PSC, SQP, ERC, ICV-EUiA i CiU, mentre que Cs i PP van votar en contra.
 

Requeriment a la Generalitat per les escoles bressol


Finalment, el Ple municipal va aprovar per unanimitat la presentació d'un requeriment al Departament d'Ensenyament de la Generalitat perquè faci efectiu el pagament de les quantitats per al finançament de les escoles bresssol municipals corresponents als cursos 2015-2016, 2016-2017 i 2017-2018. Cal recordar que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha emès una sentència favorable a l'Ajuntament de Sant Joan Despí que obliga la Generalitat a pagar el deute compromès amb les escoles bressol dels cursos 2012-2013, 2013-2014 i 2014-2015. Ara, el consistori ha aprovat presentar un requeriment previ a la interposició del corresponent recurs contenciós administratiu perquè la Generalitat pagui les quantitats corresponents als darrers tres cursos escolars.